Jaunpils pienotavas attīstībā pēdējos 5 gados investēti 2,5 miljoni eiro
 Foto: Daina Zalamane / Latvijas Radio
Jaunpils pienotava šogad atzīmēs 113 pastāvēšanas gadus. Pie pienotavas plīvo ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas karogs, jo Jaunpils pienotava jau piecus gadus pieder Latvijas un Igaunijas zemnieku kooperatīvam "E-piim". Modernizējot ražošanas iekārtas, investīcijās ieguldīti kopumā ap 10 miljoni eiro, uzņēmumā Tukuma novada Jaunpilī strādā 128 darbinieki.
Viesturs Krilovs rūpnīcu Jaunpilī vada jau 30 gadus. Vispirms viņš Latvijas Radio izrādīja piena pieņemšanas vietu.
"Te ir pienotavas sirds, tātad te ir piena pirmapstrāde, separēšana, viss piens tiek sagatavots te. Pienu nekur neredzam, viss piens ir tvertnēs, bet viss process notiek šeit. Katru dienu pārstrādājam 70–80 tonnas piena biezpienā, krējumā, pudiņos, sieros, kausētajos sieros," stāstīja Krilovs.
Liktenīgs daudziem piena pārstrādātājiem bija 2014. gads, kad Krievija noteica piena produktu importa aizliegumu.
Pienotavā iegulda 2,5 miljonus eiro
Uzņēmuma valdes loceklis Jānis Bērtulsons skaidroja, ka pēdējo gadu laikā Jaunpils pienotavā ar Eiropas līdzfinansējumu ieguldīti 2,5 miljoni eiro un realizēti seši projekti – uzbūvēta iepakojuma noliktava, paplašināta gatavās produkcijas noliktava un palielinātas saldētavas jaudas:
"Pagājušogad uzstādījām saules paneļus. Mums ir trīs ar biogāzi darbināmas piena mašīnas, ar kurām mēs pārvadājam gan savu pienu, siera sulas, gan saldo krējumu starp rūpnīcām. Un šobrīd mēs uzstādām siera presi un vēl divus siera katlus. Mēs taisīsim cilindriskā tipa sierus – būs svaigais siers vai puscietais siers, bet interesantākas formas. Un pagājušogad palaida kausētā siera līniju, līdz ar to mēs šobrīd ražojam pārsvarā Igaunijas tirgum, kur kausētiem, kūpinātiem sieriem ir liels patēriņš."
Kooperatīvs "E-piim" Igaunijā uzbūvējis jaunu rūpnīcu, jo pieprasījums pēc piena produktiem pasaulē palielinās. Līdz ar to Latvijā un Igaunijā ražo atšķirīgus piena produktus.
"Igaunijā pārsvarā ir siers un sviests, un sulu pulveris, tie ir industriālie eksporta produkti. Tātad Jaunpilī mēs ražojam specifiskākus veikala produktus. Līdz Krievijas embargo tas bija praktiski tikai siers, un tad nācās pārprofilēties. Pārsvarā Jaunpilī mēs ražojam biezpienu, no kura lielākā daļa ir eksports. [..] Biezpienam ir pietiekami garš derīguma termiņš. Vai nu uz Ameriku viņš iet sasaldēts, vai uz Vāciju katru nedēļu pa 3–4 mašīnām produkcijas," klāstīja Bērtulsons.
Trūkst darbaspēka
Viņš norādīja, ka lielākās problēmas sagādā darbaspēka trūkums: "Pastrādā nedēļu, ārsts izraksta slimības lapu, un viņš nosēž ar slimības lapu sešus mēnešus. Pēc sešiem mēnešiem atnāk, uzraksta atlūgumu.
Viņš nav pastrādājis uzņēmumā ne cik, bet jāizmaksā atvaļinājuma kompensācija," sūrojās Bērtulsons. "Protams, mēs redzam, kā kāpj vidējās algas, un tas ir ļoti pozitīvi, bet, ja mēs atceramies vēl 2000. gadu, kad uz jebkuru darbavietu kāds stāvēja rindā, tad šobrīd nav tādas situācijas. Tie, kas ir pēc statistikas bezdarbnieki, tie ir cilvēki, kas negrib strādāt, no visiem uzņēmējiem to var dzirdēt."
Vienlaikus esot arī darbinieki, kuri uzņēmumā strādā jau gadu desmitus, un tieši uz viņiem uzņēmums arī balstās. Jaunpils pienotavā šobrīd strādā 128 darbinieki, bet uzņēmuma vadība, tāpat kā citos lielos Latvijas ražošanas uzņēmumos, domā, kā cilvēku darbu aizstāt ar gudrām iekārtām.
Resurss: lsm.lv
atjaunots: 2025.g 24.janvārī | Tukuma Balss (x297) Novados, Jaunpils
|
Pasākumi Aktuāli
Aptauja
|